nek klachtenPijn in de nek en de schouders is natuurlijk enorm vervelend. Veel mensen hebben er echter wel last van. Soms heeft dit een onderliggende oorzaak, maar soms kan het ook komen doordat iemand bijvoorbeeld weinig beweegt. In deze tijd zitten we gemiddeld veel binnen en achter de computer. Als iemand veel tijd doorbrengt achter de computer (bijvoorbeeld op het werk) en dit is in een verkeerde houding, dan kunnen er klachten ontstaan in de nek en schouders.

Het wil overigens niet zeggen dat het altijd met een verkeerde houding te maken heeft, zoals gezegd kan er ook iets anders aan de hand zijn. Bij een praktijk als pijnbestrijding Vrij van Pijn ziet men dat vaker. Het is echter wel zo dat er veel verhalen bekend zijn van mensen die beter op zijn gaan letten op hun houding en meer zijn gaan bewegen de klachten vaak kunnen verminderen.

Bewust van je houding

Door je bewust te zijn van je eigen houding zorg je er over het algemeen voor dat je beter gaat zitten, bijvoorbeeld voor een computerscherm of een laptop. Er zijn ook oefeningen beschikbaar waarmee je gemakkelijk kunt ontspannen en ervoor zorgt dat je lichaam meer kan hebben. Zo is regelmatig even van de computer weglopen een goed idee. Dit zorgt er ten eerste voor dat je even beweegt.

Ten tweede zorgt het ervoor dat je even ontspant. Heel de tijd naar het computerscherm kijken is natuurlijk inspannend werk en even bewegen en weg zijn helpt over het algemeen erg goed. Ook kun je in de middagpauze waarschijnlijk wel even de frisse lucht opzoeken. Dit zal over het algemeen ook helpen om de stress te verminderen en zodoende helpen om minder klachten te hebben van achter de computer te zitten.

Mocht er iets anders aan de hand zijn dan is het altijd een goed idee om een dokter te bezoeken. Leven met pijn kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, voor pijnbestrijding zijn er verschillende zaken beschikbaar als het gaat om pijn in de rug of in de nek. Pijnstillers zijn in eerste instantie natuurlijk een optie, maar het kan ook zo zijn dat er besloten wordt om naar een fysiotherapeut te gaan of een cesartherapeut, die kan helpen om de houding (bijvoorbeeld achter de computer) te verbeteren. Er zijn ook andere aandoeningen die zelfs chronische klanten kunnen geven zoals posttraumatische dystrofie of PD genoemd.

Dit artikel bevat geen medisch advies.

Share